Koffieautomaten

Er zijn verschillende soorten koffieautomaten. Ieder bedrijf stelt natuurlijk weer andere eisen aan de koffieautomaat. Lees hieronder over de verschillende soorten koffieautomaten voor op kantoor en kom de voor- en nadelen van elk type te weten.

Bonen koffieautomaat
Over het algemeen wordt koffie gezet met verse en ter plekke gemalen koffiebonen als lekkerste ervaren. Verser kan namelijk niet. Dit zijn dus koffieautomaten die gevuld dienen te worden met koffiebonen. Bonen koffieautomaatBij de druk op de knop wordt er per kopje een hoeveelheid koffiebonen gemalen. Daarna wordt het bijna kokende water onder druk door het koffiemaalsel geperst. De meeste van dit soort koffieautomaten kunnen verschillende soorten koffie zetten; zoals espresso, cappuccino en andere variaties. Deze zetmethode geeft een smaakvolle en authentieke kop koffie. Reken bij deze zetmethode op ongeveer 30 seconden wachttijd per kopje. Deze type koffieautomaten zijn daardoor meest geschikt voor wat kleinere bedrijven / afdelingen aangezien de capaciteit anders tekortschiet.

VoordelenNadelen
* breed assortiment mogelijk* (relatief) dure apparatuur en onderhoud
* geen koffieverlies* afval (koffiedik)
* hoog gebruiksgemak* schoonmaak van apparatuur
* hoge kwaliteit
* zeer vers gezette koffie

Freshbrew koffie automaat
Freshbrew koffieautomaatBij dit type koffiemachine wordt er reeds gemalen koffie gebruikt. De koffie die hiervoor leverbaar is op een intensieve, snelle manier gebrand. Tijdens het zetten heeft de koffie maar 5 seconden contact met het water. In die zin is dus ook bij fresbrew koffieautomaten elk kopje koffie vers gezet. Tijdens die 5 tellen worden alle extracten uit de koffie gehaald. Deze manier van koffiezetten lijkt het meest op de ‘ouderwetse’ manier van koffiezetten zoals dat vaak thuis gebeurt, met een snelfilter. Het enige verschil is dat bij snelfiltermaling het hete water langere tijd in contact staat met het koffiemaalsel omdat ze een langere weg naar beneden te gaan hebben. Let bij dit type machine wel op dat je echte freshbrew koffie gebruikt en geen snelfiltermaling. Door de andere manier van branden en malen zou een kopje koffie gezet met snelfiltermaling resulteren in een slappe bak. Deze manier van zetten gaat aanzienlijk sneller dan bij bonen automaten.

VoordelenNadelen
* relatief goedkope koffie* afval
* gebruiksgemak* verlies van koffie
* constante kwaliteit* relatief dure apparatuur en onderhoud
* afval

Vriesdroog / instant koffiemachine
Instant koffie machineTijdens het produceren van vriesdroogkoffie wordt een zeer grote hoeveelheid (sterke) koffie gezet die vervolgens ingevroren wordt. Dit resulteert in dikke plakken koffie die vervolgens worden teruggebracht tot fijne korrels. De korrels worden hierna in een vacuĆ¼m gebracht en iets opgewarmd. Als gevolg wordt het ingevroren water in de korrels direct omgezet van een vaste staat naar een gasvorm zonder eerst vloeibaar te worden. Het voordeel is dat de smaakstoffen bewaard blijven. Het resultaat van dit proces is koffie in de vorm van kristallen. Deze sterk geconcentreerde korrels zorgen ervoor dat voor een kopje maar een kleine dosering nodig is (ca. 1,5 gram). Grote voordeel van deze zetmethode is de snelheid. Dit is gemiddeld 8 seconden per kopje. Ook is het onderhoud van deze automaten makkelijk aangezien er immers geen restafval is (de korrels lossen net als ‘gewone oploskoffie’ op in het hete water). Deze snelheid en gebruiksvriendelijkheid maakt deze zetmethode geschilt voor grote aantallen mensen. Nadeel is dat er van echt verse koffie natuurlijk geen sprake is.

Vriesdroogkoffie wordt overigens vaak verward met liquid koffie die in de vriezer bewaard moet worden (zie onder).

VoordelenNadelen
* gebruiksgemak* (relatief) dure koffie
* 24 uur per dag verkrijgen van koffie* minder representatief
* minimaal onderhoud* kwaliteit van koffie is redelijk
* tijdsbesparing (personeel)
* geen verlies/afval
* relatief goedkope apparatuur en onderhoud

Liquid koffie machine
Liquid koffieautomaatLiquid koffie is een koffiesiroop die bewaard wordt in de diepvries. De siroop bestaat uit sterk geconcentreerde koffie die volgens een speciale methode is gezet. Na het zetten wordt de koffie luchtdicht verpakt en diep ingevroren. Voordat de liquid koffie de automaat in gaat dient het natuurlijk eerst ontdooid te worden zodat het weer vloeibaar wordt. Net als bij vriesdroogkoffie kan er bij deze zetmethode in zeer korte tijd een kopje koffie gezet worden. De gemiddelde zettijd bij dit soort koffieautomaten is 6 – 9 seconden. Verschil met vriesdroogautomaten is het onderhoud. Koffieautomaten die gebruik maken van liquid koffie hebben over het algemeen namelijk meer onderhoud nodig. Ander ‘nadeel’ van deze automaten is dat je uiteraard een vriezer op kantoor dient te hebben. Ook bij deze automaten is van versgezette koffie niet echt sprake.

VoordelenNadelen
* breed assortiment mogelijk* (relatief) dure koffie
* geen koffieverlies* minder representatief
* weinig schoonmaak* fabrikant gebonden
* hoog gebruiksgemak* bij langdurige stilstand verlies van aangebroken verpakking
* constante kwaliteit
* geen afval
* kost weinig tijd om koffie te zetten